Američka imperija, vodeći branilac fašizma

redfish.media

Na poslednjem zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 16. decembra, jedino su SAD i Ukrajina glasale protiv rezolucije pod imenom “Borba protiv glorifikacije nacizma, neonacizma i drugih praksi koje doprinose podsticanju savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i srodne netolerancije“. Sto trideset zemalja je podržalo rezoluciju, a 49 ostalo uzdržano. Zemlje koje su ostale uzdržane, mahom su saveznice SAD-a.

 

Odlučno stajanje u odbranu fašizma, rasne i svake druge diskriminacije Sjedinjene države nisu pokazale samo ove godine. Od 2013, kada je rezolucija po prvi put predstavljena pod svojim aktuelnim imenom, SAD su tradicionalno glasale protiv.

Na prethodnim zasedanjima u novembru 2021. godine, Sjedinjene države su takođe glasale protiv rezolucije uz objašnjenje da nemaju nameru da doprinose ruskoj propagandi, te da se zalažu za svačiju slobodu govora:

Danas, međutim, Sjedinjene Države moraju ponovo da izraze protivljenje ovoj rezoluciji, dokumentu koji je najistaknutiji po svojim slabo prikrivenim pokušajima da legitimiše rusku kampanju dezinformisanja, koja ocrnjuju susedne nacije i promoviše iskrivljeni sovjetski narativ većeg dela savremene evropske istorije, koristeći ciničnu masku zaustavljanja veličanja nacista.

Vrhovni sud Sjedinjenih Država je dosledno potvrđivao ustavno pravo na slobodu govora i prava na mirno okupljanje i udruživanje, uključujući i ozloglašene naciste, čija mržnja i ksenofobija su podli i široko prezreni od strane američkog naroda. Ipak, mi čvrsto branimo ustavna prava onih koji koriste svoje osnovne slobode da se bore protiv netolerancije i izražavamo snažno protivljenje groznom nacističkom verovanju i drugima koji podržavaju sličnu mržnju.

I ove godine smo pokušali da poboljšamo ovu rezoluciju uključivanjem u pregovore o nacrtu teksta. Uprkos tome što smo dosledno izražavali zabrinutost ruskoj delegaciji i predlagali revizije kako bi se tekst poboljšao i zaštitio od neprihvatljivih ograničenja slobode izražavanja, većina ovih preporuka je ignorisana.

Obeshrabrujemo države da se pozivaju na član 4. Konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije i član 20. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima kako bi ili ućutkale nepoželjna mišljenja ili opravdale svoj neuspeh u borbi protiv netolerancije. Iz ovih razloga, Sjedinjene Države su glasale protiv svake nove verzije ove rezolucije od 2005. godine i ponovo su prinuđene da glasaju protiv ove rezolucije i pozivaju druge države da učine isto.

(celo saopštenje na engleskom jeziku može se pročitati na United States Mission to United Nations)

Moskva od 2005. svake godine predlaže da Generalna skupština UN usvoji rezoluciju o neprihvatljivosti veličanja nacizma i borbe protiv uspona neonacizma. Rusija, zemlja koja je pretrpela najviše žrtava tokom Drugog svetskog rata i koja je okončala postojanje nacističkog režima u Nemačkoj, sa sumnjom gleda na porast i nekažnjivost neonacističkih grupa u susednoj Ukrajini.

Odluka Ukrajine svakako da nije iznenađujuća s obzirom na političku situaciju u toj zemlji. Logičan je trend glasati protiv ovakve rezolucije kada državu godinama vode marionetske vlasti pod zaštitom NATO pakta, kada se u državi održavaju parade u čast ukrajinskih fašističkih formacija iz Drugog svetskog rata i proglašavaju oslobodilačkim pokretima, te kada neo-nacističke paravojne formacije finansira, obučava i naoružava upravo SAD.

Godine 2019. je Ukrajina objavila obrazloženje svog glasanja protiv rezolucije koje veoma sliči američkom. Rečeno je da “Ukrajina osuđuje ovaj cinični pokušaj Ruske Federacije da se predstavi kao šampion u borbi protiv nacizma i neonacizma dok veliča današnji staljinizam, koji je počinio iste zločine nad čitavim narodima. /…/ Reč je o pokušaju da se iza referenci na gore navedeno sakrije odgovornost za zločine i kršenja koja proističu iz njene agresije na Ukrajinu i druge susedne zemlje. Imajući u vidu propagandne motive rezolucije, Ukrajina će glasati „protiv“ i podstaći sve delegacije da glasaju na isti način.

Briga iz Evropske Unije

Članice Evropske Unije su uzdržavanjem od glasanja pokazale da nisu dovoljno zabrinute zbog porasta fašizma u svetu. S druge strane pokazale su zabrinutost oko pitanja kršenja ljudskih prava neonacističkih grupacija, misleći pre svega na ograničenja slobode govora, okupljanja i udruživanja. Sve članice EU, Australija i Novi Zeland ostali su uzdržani od glasanja za rezoluciju:

Ponavljamo našu zabrinutost da se jezik u rezoluciji i dalje previše restriktivno bavi ljudskim pravima na slobodu izražavanja i slobodu mirnog okupljanja i udruživanja sadržana u Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima

Žao nam je što se ova rezolucija još uvijek ne bavi svim savremenim oblicima rasističkog ekstremizma na nepristrasan, transparentan, uravnotežen i sveobuhvatan način, dok nastavlja da stavlja akcenat na pitanja koja nisu povezana sa ljudskim pravima i borbom protiv rasizma i diskriminacije u selektivan i pristrasan način.

U nekim slučajevima, novi politizovani jezik je uveden ili dodatno negativno ojačan. Borba protiv rasizma uključuje i mora uključivati nastavu istorije, uključujući istoriju nacionalsocijalizma i drugih totalitarnih režima. Međutim, nedorečenost novouvedenog pojma „istorijske istine“ je problematična jer nije povezana sa međunarodnim pravom o ljudskim pravima. Kao takav, otvara put za iskrivljavanje istorijskih činjenica o posledicama Drugog svetskog rata, kao i nastavak postojanja spomenika i memorijala koji veličaju totalitarne režime u javnim prostorima u nekim državama članicama.

Ovakva “briga” i uzdržani glasovi protiv rezolucije direktno ukazuju na sve veći rastući uticaj desničarske politike u Evropi. Ovo ne čudi, s obzirom da je velika većina država članica EU takođe u sastavu NATO pakta, a da Nemačka policija neonacističkim grupama velikodušno daje prostora za delanje, često učestvujući i u prikrivanju njihovih zločina.

Ruski zvaničnici svake godine iznose istu rezoluciju, ali je Vašington svaki put prigovarao smatrajući da je zabrana veličanja nacizma u koliziji sa zaštitom slobode izražavanja. Jasno je da svojim otvorenim zalaganjem za slobodu govora neonacista i antiruskim narativom Sjedinjene države podržavaju vlast u Ukrajini u cilju širenja NATO pakta i geografskog približavanja Rusiji.

Amerika podstiče histeriju o potencijalnoj invaziji Rusije na Ukrajinu ukazujući na navodno gomilanje ruskih vojnih snaga u blizini ukrajinske granice. Zbog toga SAD razmišljaju o slanju vojnih savetnika i nove vojne opreme i oružja u Ukrajinu kako bi pomogle zemlji da se odbrani, obećavajući Ukrajini da će postati deo NATO-a kada ispuni uslove.

Baš kao što su NATO i CIA krajem Drugog svetskog rata stvarale mreže paravojnih organizacija i planiranih operacija zadržavanja u slučaju sovjetske okupacije NATO članica, evidentno je da se na sličan  način i danas koriste neonacističke grupacije u Ukrajini protiv Rusije i Belorusije.

Spisak svih UN rezolucija i glasova po pitanju borbe protiv nacizma, rasizma i drugih vrsti diskriminacije

 

 

Total
25
Shares
Related Posts
Read More

Nullius in Verba

Predstavljam vam moto britanskog Kraljevskog društva za unapređenje prirodnih znanosti,  najstarije naučne organizacije na svetu. Ali šta to…