Antifašistički front 23. oktobar poziva na protestni performans

U svetlu informacije da je tender za podizanje spomenika “Nevinim žrtvama 1944/45” prošao u trećem pokušaju, odnosno da su izabrane građevinske firme koje će izvršiti postavljanje skulpture  vajara Lasla Silađija, Antifašistički front 23. oktobar poziva građane Novog Sada na protestni performans koji će se održati u četvrtak 23. 12. u 14 časova.

Protestni performans će se održati na livadi na uglu ulica Ive Andrića i 1300 kaplara gde gradska vlast namerava da podigne ovaj spomenik.

Podsećamo da su novosadski antifašisti u oktobru ove godine poslali zvaničan upit nadležnim gradskim institucijama u kom se postavlja pitanje da li postoji spisak na osnovu kog se podiže spomenik nevinim žrtvama.

U odgovoru Skupštine Novog Sada navedeno je da se spomenik podiže na osnovu inicijative Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) koja je podneta 2016. godine u kojoj se zahtev za podizanjem spomenika legitimira spiskom nevinih žrtava nastalom na osnovu istraživanja “Državne komisije za tajne grobnice ubijenih od septembra 1944.”.

Rad ove komisije je plod inicijative predsednika Srbije i predsednika Mađarske. Na osnovu inicijative je formirana Međuakademska komisija Srpske akademije nauka i umetnosti i Mađarske akademije nauka za utvrđivanje broja civilnih žrtava u Vojvodini u periodu od 1941. do 1948. godine.

Međutim, uvidom u spisak koji je ova komisija sastavila za područje Novog Sada i okoline, Antifašistički front 23. oktobar je utvrdio da se na njemu nalazi više osuđenih ratnih zločinaca, među kojima su i nalogodavci i izvršioci Novosadske racije 1942. godine koja predstavlja najveći zločin fašizma u ovom gradu.

Kako saopštavaju novosadski antifašisti, na spisku nevinih žrtava se nalaze i:

Batori Geza (RKTG-28594) – potpukovnik žandarmerije, komandant žandarmerijskih odreda koji su učestvovali u raciji 1942. godine.

Zombori Đula (RKTG-28598*) – upravnik okupacione policijske kapetanije u Novom Sadu; učestvovao je u pripremi i sprovođenju racije u Novom Sadu.

Kramer Đula (RKTG-28591) – član Gornjeg doma mađarskog parlamenta; jedan od članova legitimacionog Odbora za vreme racije u Novom Sadu 1942. godine.

Nađ Mikloš (RKTG-54089) – okupacioni gradonačelnik Novog Sada odgovoran za ratne zločine počinjene u gradu tokom okupacije.

Heđi Jožef (RKTG-4483)- pripadnik organa Kontrašpijunaže; lično je vršio zlostavljanjem žrtava tokom racije 1942. godine.

Popović L. Milan (RKTG-7159) – zloglasni kolaboracionista i „predstavnik“ bačkih Srba u mađarskom parlamentu za vreme okupacije.

Balog Imre (RKTG-22743*) – tokom racije vršio ubijanje muškaraca, žena i dece; lično je bajonetom ubijao decu što je sam i priznao pred radnicima fabrike Ristić u Novom Sadu.

Nađ Jelena (RKTG-7127) – odgovorna kao podstrekač na ubistvo četiri člana porodice Crnje u Novom Sadu tokom racije 1942. godine.

Radosavljević Lajoš (RKTG-7165) – odgovoran kao podstrekač na zločine počinjene tokom racije u Novom Sadu u ulicama cara Dušana i Arse Pajovića.

Tot Janoš (RKTG-27308*) – učestvovao u masovnim ubijanjima i saučesnik u ubistvu 9 članova porodice Kolarov – Mašin iz Rumenačke ulice.

 

 

Total
1
Shares
Related Posts