Danas je svetski dan sećanja na Holokaust

Zatvorenici napuštaju Aušvic, 1945./Getty Images

Na današnji dan pre 77 godina, u 15 časova su vojnici Crvene armije iz 322. streljačke divizije stigli u Aušvic. Dvesta trideset i jedan vojnik Crvene armije je poginuo u borbama oko koncentracionog logora Monovic, Birkenau i Aušvica I, kao i oko gradova Osvjenćim i Bžezinka.

Sovjetske trupe su u logorima zatekle oko 7.000 zatvorenika, većinom teško bolesnih. Većina onih koji su ostali bili su sredovečni odrasli ili deca mlađa od 15 godina. Iz Aušvica je oslobođeno 500 zatvorenika, a u Birkenauu je pronađeno 600 leševa, 370.000 muških odela, 837.000 komada ženske odeće, 7.7 tona ljudske kose i tone drugih ličnih stvari. U logoru Monovic je bilo oko 800 preživelih.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 27. januar Međunarodnim danom sećanja na Holokaust. Rezolucija 60/7 usvojena je 2005. godine i od tada UN i njihove države članice održavaju ceremonije komemoracije kako bi obeležile godišnjicu oslobođenja Aušvic-Birkenaua od strane Crvene armije  1945. godine.

Ovaj datum služi kao datum za zvaničnu komemoraciju žrtvama nacističkog režima, promoviše obrazovanje i informisanje o holokaustu širom sveta i na ovaj način pokušava da spreči buduće pokušaje genocida. Od 2010. godine, UN su odredile posebne teme za godišnje komemoracije koje se fokusiraju na teme kao što su kolektivna iskustva Jevreja, Roma, žena i dece u logorima, kao i univerzalna ljudska prava. Pored Međunarodnog dana sećanja na holokaust, mnoge zemlje održavaju nacionalne ceremonije komemoracije datuma povezanih sa holokaustom.

Rezolucija 60/7 podstiče države članice UN da aktivno održavaju konkretne lokacije koje su nacisti koristili tokom sprovođenja „konačnog rešenja“. Polazeći od Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, rezolucija osuđuje sve oblike „verske netolerancije, huškanja, uznemiravanja ili nasilja nad osobama ili zajednicama na osnovu etničkog porekla ili verskog uverenja“ širom sveta.

Interesantno je, međutim, da od 2013. godine Sjedinjene Američke Države i Ukrajina konstantno glasaju protiv druge UN rezolucije pod imenom “Borba protiv glorifikacije nacizma, neonacizma i drugih praksi koje doprinose podsticanju savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i srodne netolerancije“, pod objašnjenjem da nemaju nameru da doprinose ruskoj staljinističkoj propagandi, te da se zalažu za svačiju slobodu, pa čak i slobodu govora i okupljanja neonacista.

Američka imperija, vodeći branilac fašizma

U obavezi smo da neprestano oživljavamo sećanje na holokaust i da ga iznova interpretiramo u odnosu na savremene društvene okolnosti.

Holokaust treba “secirati” do najsitnijeg detalja i ogoliti sve načine, obrasce i uslove pod kojima genocidni kapaciteti mogu biti izvedeni, jer pouke koje iz njega izvlačimo upozoravaju na sveprisutne mogućnosti ponovo izvodljivih genocida i nasilja. Zastrašujuća je činjenica da će opasnost od ponovnog holokausta postojati sve dok postoje i uslovi koji su ga već jednom omogućili. Holokaust nije bio “raskid s civilizacijom”, već izrazito racionalno organizovan čin, a negiranje, krivljenje i banalizovanje istorijskih činjenica o holokaustu je izrazito opasan oblik savremenog antisemitizma.

Sedamdeset i sedam je godina od kraja Drugog svetskog rata. Dolazi doba kada uskoro više neće biti živih svedoka Holokausta. Zato kultura sećanja na ovaj masovni zločin mora nastaviti da se neguje bez njih.

 

U nastavku pogledajte zanimljiv 38-minutni film, koji istražuje uspon nacista i konsolidaciju moći u Nemačkoj.  Koristeći retke snimke, film prikazuje nacističku ideologiju, propagandu i progon Jevreja i drugih žrtava.

Više o istoriji nacističkog režima:  https://encyclopedia.ushmm.org/ 

Total
3
Shares
Related Posts
Read More

Rasizam je ponovo ubio

Smrt četrdesetšestogodišnjeg Stanislava Tomaša, Roma iz Češke, posledica je sistemskog rasizma i policijske brutalnost, upozorava organizacija Opre Roma…