Godišnjica genocida u Srebrenici

Foto: Al Jazeera

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, danas, 11. jula, obeležena je 26. godišnjica srebreničkog genocida. Tom prilikom pokopani su posmrtni ostaci 19 žrtava.

Genocid u Srebrenici je počinjen tokom jula 1995. godine. Počinile su ga snage vojske Republike Srpske pod komandom generala Ratka Mladića i paravojna jedinica “Škorpioni” pod kontrolom MUP-a Republike Srbije. Ovaj događaj se smatra najvećim ratnim zločinom na području Evrope nakon Drugog svetskog rata. Tom prilikom je ubijeno preko 8000 muškaraca bošnjačke nacionalnosti. Jednoglasnom presudom Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu 2004. godine u slučaju Tužilac protiv Krstića ovaj događaj je okarakterisan kao genocid.

Premda je 2010. godine Skupština Srbije velikom većinom glasova (127 za i 21 protiv) usvojila Rezluciju o genocidu u Srebrenici, vlasti Republike Srbije permanentno odbijaju da ovaj događaj nazovu genocidom, te ga instrumentalizuju kao sredstvo obračuna sa susednim državama. Tako je nedavno usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u crnogorskom parlamentu poslužilo za još jednu kampanju mržnje prema ovoj državi i narodu u srpskim medijima.

Komemoraciji u Potočarima nije prisustvovao niko od zvaničnika Republike Srbije.

Tim povodom se jedino oglasila premijerka Vlade Srbije Ana Brnabić, istakavši da se jula 1995. godine u Srebrenici dogodio “užasan zločin”, te da predstavnicima države Srbije na ovom događaju nije mesto dok se ne otkrije ko su bili napadači na Aleksandra Vučića na obeležavanju godišnjice genocida 2015. godine.

Godišnjica Genocida u Srebrenici obeležena je i u Beogradu, gde je ispred zgrade Predsedništva upaljeno 400 sveća u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, te performansom Žena u crnom na trgu Republike. Na oba događaja se okupilo nekoliko desetina fašista koje je od okupljenih razdvajala policija. Prisutni su bili fašisti iz Narodnih patrola predvođeni Damnjanom Kneževićem, te fašisti iz grupe Levijatan na čelu sa Pavlom Bihaljijem.

Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Foto: Anadolu Agency / Filip Stevanović

 

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

RAZMERE SRPSKOG FAŠIZMA

Piše: Miloš Perović Prilikom svake javne manifestacije fašizma u našoj zemlji može se svedočiti konsternaciji liberalnijih medija i…