Grupe krajnje desnice u Velikoj Britaniji targetiraju hotele u kojima se nalaze avganistanske izbeglice

Evakuacija hiljada avganistanskih izbeglica u Veliku Britaniju nakon što je Kabul pao u ruke Talibana izazvala je porast grupa krajnje desnice koje targetiraju hotele u kojima su migranti smešteni, navodi dnevni list The Guardian. 

©Foto: Dan Kitwood/Getty Images. Pol Goldner predvodi protest ispred hotela.

Britanska fašistička partija Britain First je poslednjih nedelja više desetina puta posetila hotele u kojima su smeštene avganistanske izbeglice u oblastima Telford, Stouk na Trentu i Kolčester.

Hope Not Hate, organizacija koja prati aktivnosti krajnje desnice, kaže da je imigracija Avganistanaca postala žarište za mnoge od ovih grupa. Oni navode da je dolazak izbeglica doveo do toga da krajnja desnica „oživljava i rafinira slične napade korišćene tokom sirijske krize“.

Osim Britain First, For Britain, još jedna krajnje desničarska politička partija, tvrdi da su zabrinuti zbog troškova imigracije avganistanskih izbeglica i njihovog uticaja na britanske poreske obveznike. For Britain se fokusirala na tvrdnju da će nova imigracija povećati nezaposlenost među britanskim radnicima. Patriotska alternativa (Patriotic Alternative), belačka nacionalistička politička grupa, promoviše akciju „piši svom poslaniku“ (Write to your MP) u znak protesta zbog dolaska Avganistanaca u UK. Oni su takođe napravili seriju banera sa natpisom „Nećemo biti zamenjeni“, uključujući i jedan u izbornoj jedinici sekretara unutrašnjih poslova Priti Patel.

Posete hotela od strane Britain First imaju sličan obrazac. Video snimci počinju muzikom, a zatim prikazuju snimke luksuznih spavaćih soba i zajedničkih prostorija, eventualno promotivnog materijala sa hotelskih veb stranica. Aktivisti krajnje desnice potom snimaju sebe kako se pojavljuju u ovim hotelima pokušavajući da pronađu izbeglice koje netačno opisuju kao ilegalne imigrante. Prilaze im ili u hotelima ili na ulici, pitaju ih odakle su i da li čekaju kuću. Kada im se osoblje hotela suprotstavi kažu da snimaju za društvene mreže, ali ne navode ime organizacije kojoj pripadaju. U tom trenutku im obično narede da napuste hotelske prostorije.

Britain First kaže da im je zabranjen pristup raznim platformama društvenih medija, uključujući Fejsbuk, Tviter, Jutjub, Instagram i TikTok. Umesto toga, oni pozivaju pristalice da preuzmu aplikaciju Telegram gde uživo prenose svoje video snimke protiv migranata. Prema organizaciji Hope Not Hate, neki od ovih nedavnih video snimaka objavljenih na Telegramu imali su i po 40.000 pregleda.

Jutjuber Pol Džozef Votson nedavno je objavio negativne kritike britanskih posetilaca hotela u Skarborou koji prima porodice avganistanskih izbeglica. Grupe krajnje desnice pozvale su svoje pristalice da objave negativne kritike na sajtu Tripadvisor o hotelima u kojima su smeštene avganistanske izbeglice.

Partija Britain First je nedavno održala i brzi protest ispred hotela u kojem su smeštene avganistanske izbeglice u blizini grada Vigana. Oni su izneli tvrnje da su muškarci izbeglice u hotelu seksualno uznemiravali devojčice, za koje je policija rekla da su neosnovane.

Portparol Hope Not Hate organizacije je rekao da je vrlo predvidljivo da krajnja desnica uznemirava izbeglice u mestima u kojima žive. Imigracija je dugo bila u fokusu krajnje desnice, ali oni sada koriste imigraciju Avganistanaca u Britaniju kako bi spojili islamofobiju sa mržnjom prema migrantima.

„Oni koriste islamofobične narative o ‘muslimanskom preuzimanju Evrope’, predstavljajući izbeglice kao potencijalne teroriste ili seksualne manijake, te narative podupiru odbacivanjem postojećeg političkog sistema kako bi ponudili svoju alternativu”, rekli su.

Total
22
Shares
Related Posts