Krajnje desničarski „Berserker klan“ optužen za pripremu oružane pobune u Nemačkoj

PHOTO: GRISCHA STANJEK / DEMOC.

Nemačka policija izvršila je racije širom zemlje protiv ekstremno desničarske grupe koja se navodno spremala za oružani ustanak protiv države, skupljajući oružje, noževe i municiju.

Takozvani „Dan X“ – koncept koji preovladava u nemačkim krajnje desničarskim krugovima – odnosi se na neodređeni datum kada će ekstremisti nasilno ustati protiv establišmenta.

Javni tužioci su optužili 15 osoba za pripadnost grupi za koju navode da je kriminalna organizacija. Oko 130 policajaca je u sredu, 21. oktobra uključeno u pretres 14 prostorija povezanih sa tom grupom u pokrajinama Berlin, Šlezvig-Holštajn, Baden-Virtemberg i Hesen. Zaplenjeno je vatreno oružje, municija i drugo oružje, kao i droga i doping supstance, saopštila je policija.

Facebook stranica Berserker klana prikazuje fotografije članova koji nose majice sa logom grupe: ratnik sa sekirom i šlem sa lobanjom. Na stranici se takođe spominje „osveta puna užasa i užasa“, kao i slogan: „Kroz krvoproliće, bogovi nam otkrivaju svoju volju“.


Nikolas Poter, stručnjak za desničarski ekstremizam u Fondaciji Amadeu Antonio u Berlinu, rekao je da je „Dan X“ bio opsesija za mnoge grupe nemačke krajnje desnice, od neonacističkih ćelija u vojsci, sve do Pokreta građana Rajha, teoretičara zavere, poznatih kao Reichsbürgerbewegung.

On je rekao da su neke grupe zauzele „pripremni“ pristup – gomilajući oružje i zalihe, pa čak i sastavljajući liste neprijatelja u iščekivanju nadolazećeg nasilja – dok su druge, vođene „akceleratorističkom“ ideologijom, nastojale da aktivno ubrzaju kolaps društva kroz planiranje nasilnih napade.

Koncept je takođe našao svoj put u ideologiji zavere QAnon koja je zaživela u Nemačkoj, pozivajući se na dan obračuna kada će svet biti spašen od „globalističkih elita“ ili „korona diktature“.

„U svetu zavere, Dan X često ide ruku pod ruku sa idejom Nirnberškog suđenja 2.0, gde će se suditi političarima, novinarima i naučnicima“, rekao je on.

Prema navodima nemačke domaće obaveštajne agencije, ekstremistička pretnja je porasla prošle godine. 33.300 desničarskih ekstremista u zemlji je kategorisano kao „orijentisano na nasilje“ – što je najveći procenat ikada (40%). Broj počinjenih nasilnih zločina krajnje desnice porastao je za 10%, na 1.023 slučaja godišnje.

Inače, berserker, (norveški berserk, staronorveški berserkr („medveđa koža“)), u starovekovnoj i srednjovekovnoj nordijskoj i germanskoj istoriji i folkloru, je bio član neposlušnih ratničkih bandi koje su obožavale Odina, vrhovno nordijsko božanstvo, a u kraljevskim i plemićkim dvorovima su služili kao telohranitelji i jurišne trupe.

Izvor: VICE

Total
0
Shares
Related Posts