Obeležen dan ustanka naroda Srbije

Sedmog jula 2021. godine obeleženo je 80 godina od događaja koji je obeležio početak ustanka protiv nemačkog okupatora na teritoriji Srbije. Nakon što je na seoskom zboru grupa partizana održala govor o stvaranju pokreta protiv okupatora, nekoliko žandara je došlo sa ciljem da rastera okupljene seljake. Uočivši grupu partizana, otvorili su vatru na njih. Međutim, jedan od njih, Žikica Jovanović Španac, uzvratio je vatru i usmrtio dvojicu saradnika okupatora.

U znak sećanja na hrabri početak borbe protiv okupatora Antifašistički front 23. oktobar, u saradnji sa antifašistima iz ostalih gradova Srbije, je obeležio ovaj dan uz brojne akcije. Jutro 07. jula je u gradovima poput Novog Sada, Beograda, Subotice, Zrenjanina, Niša, Kraljeva osvanulo u plakatima prigodnim za ovaj događaj.

Slika 1. Novi Sad

Slika 2. Kraljevo

Slika 3. Beograd

U Novom Sadu su na dve odvojene lokacije organizovane proslave povodom 80 godina od početka antifašističkog ustanka u Srbiji. Prva, u Omladinskom centru CK13, uz pomoć i ručak „Otvorene kuhinje CK13.“ Tu je takođe i održano predavanje Dr Aleksandra Horvata o početku narodnooslobodilačke borbe u Vojvodini 1941. godine. Druga lokacija je bila Dom b-612 gde je bila radionica za izradu stencila i transparenata.

Slika 4. Predavanje Dr Aleksandra Horvata

Slika 5. Otvorena Kuhinja CK13     

Slika 6. i 7. Radionica Dom b-612     

U ogromnom naletu istorijskog revizionizma, neophodno je sećati se i obeležavati ovako esencijalne događaje iz naše istorije. Samo ih tako možemo očuvati i sprečiti falsifikovanje istorije.

Total
0
Shares
Related Posts