Odlukom hrvatskog Sabora na zagrebačkom Mirogoju će se urediti groblje vojnika NDH

Izvor: HINA Foto: wikipedia

Članovi saborskog Odbora za ratne veterane u sredu su većinom glasova podržali predloženi zaključak o uređenju vojnog groblja vojnika NDH od 1941. do 1945. na zagrebačkom groblju Mirogoju, ističući kako svaki čovek ima pravo na civilizovan i dostojanstven pokop i obeležavanje groba.

Saborski Odbor za ratne veterane u svojem zaključku navodi da uređenje vojnog groblja vojnika NDH ima potrebnu saglasnost Ministarstva hrvatskih branitelja i bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Na grobnim poljima koje obuhvata ovaj projekat pokopano je oko 550 pripadnika vojnih jedinica NDH, a među njima i predsednik Hrvatskoga državnog sabora u doba NDH Marko Došen.

Članovi tog saborskog odbora većinom glasova su odbili predlog zaključka članice Katarine Peović (Radnička fronta) da se “osudi nazivanje ustaša i domobrana hrvatskom vojskom”.

Ističući kako su ga predstavnici Zajednice žrtvoslovnih udruga upoznali s problemima u vezi s uređenjem groblja hrvatskih vojnika od 1941. do 1945., predsednik Odbora za ratne veterane Josip Đakić je rekao kako sve žrtve Drugog svetskog rata trebaju biti dostojno obeležene kako bi se svima, što je civilizacijski doseg, dalo grobno mesto kakvo zaslužuju.

Podsetio je kako je taj projekt napravljen i da bi ga sada trebalo provesti. No, dodao je, nova gradska vlast ga je odgodila za neko drugo vreme.

Peović je rekla kako se tu ne radi o obeležavanju privatnih groblja privatnih osoba na Mirogoju, nego o obeležavanju hrvatskih vojnika.

“Potpuno je neprihvatljivo da ustaše i domobrane nazivamo hrvatskim vojnicima jer je to, među ostalim, i protuustavno”, istaknula je i dodala kako se tu ne radi o obeležavanju privatnih grobnica, nego o obeležavanju jedne države i njenih državnika jer je među pokopanima i predsednik Hrvatskoga državnog sabora u doba NDH Marko Došen.

Odgovarajući kako to nije tačno, Đakić je rekao da su grobna mesta uništena te kako je dobro da nisu i preorana. Podsetio je da je Nemačka na Mirogoju takođe uredila groblje svojih vojnika, koji su bili fašisti, i naša zemlja im to nije zabranila.

I drugi članovi Odbora Ante Deur i Rade Šimičević rekli su da je to civilizacijsko, a ne ideološko pitanje te su istakli da se to groblje treba urediti. To je pitanje žrtve bez obzira na to koja je vojska u pitanju, rekao je Deur.

Državni sekretar u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić rekao je kako nema zakonske prepreke da se izda saglasnost za taj projekat, posebno u delu koji se odnosi na ono što je do sada napravljeno. Dodao je kako su saglasnost isključivo izdali za deo koji se odnosi na grobna mesta i na projekat da se ona za pokopane hrišćane na tom mestu obeleže krstom, a nišanima za muslimane.

“U tom projektu, koji je bio nama dostavljen, nema nikakvih obilježja osim križa ili nišana, imena i prezimena te datuma smrti”, objasnio je.

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) juče se oštro usprotivio uređenju memorijalnog groblja na Mirogoju na kom bi se ustaše i domobrane kvalifikovalo kao “hrvatsku vojsku”.

Predsjednik SABA RH Franjo Habulin poručio je kako Savez antifašista nema ništa protiv da se na memorijalnom groblju urede ploče s imenima poginulih, datumom njihovog rođenja i smrti, no, dodao je, na pločama se ne sme slaviti ustaški pokret i koristiti termin “hrvatski vojnici”, već treba biti jasno da je reč o ustašama i domobranima. Osim toga, SABA RH uređenje tog groblja uslovljava obnovom oštećenih ili uništenih partizanskih grobova i spomenika na Mirogoju.

Total
1
Shares
Related Posts