Osudjivani rasista i beli supremasista Robert Rundo ponovo živi u Srbiji

Robert Rundo, suosnivač pokreta Rise Above Movement (RAM), američke bande belih suprematista, i dalje živi u Srbiji iako je zvanično proteran iz države.

To piše istraživački portal Belingket (Bellingcat), koji je deo Globalne mreže istraživačkog novinarstva.
Kako su mediji ranije preneli, Rundo je iz Srbije proteran u februaru 2021. na tri godine, nakon novinarskih izveštaja da se u njoj nalazi.
Novinar Belingketa utvrdio je da je Rundo u Beogradu, u opštini Zvezdara, zahvaljujući jednoj Rundovoj objavi fotografije na svom Telegram kanalu 8. novembra ove godine. On je na Telegram kanalu promovisao svoj “modni brend”, majice sa kapuljačom.
Reporter Belingketa tragom fotografije došao je u Beograd i pronašao identičan grafit sa Rundove fotografije na Zvezdari u Beogradu.
On je 21. novembra video na jednom balkonu osobu koja govori engleski s američkim naglaskom, koja je radila sklekove i veoma ličila na Roberta Runda. Rundo je 28. novembra na jednom od svojih Telegram kanala objavio kratak video na kojem vežba, a u pozadini su opet bili grafiti sa Zvezdare.
Kako je naveo portal ProPublica 2017. godine, Rundo je služio 20 meseci zatvora zbog napada 2009. godine, kada je pet puta izbo nožem člana jedne rivalske bande.
Rundo je uhapšen u SAD 2018. zbog svoje uloge u rasističkim napadima u Kaliforniji.
Prvobitno je 2019. godine optužnica protiv njega bila odbačena, ali je u martu ove godine američki savezni apelacioni sud poništio odbacivanje optužnice.
Od juna 2019. Rundo je veliku većinu svog vremena proveo izvan SAD, piše Belingket i dodaje da je učestvovao na neonacističkim skupovima u Mađarskoj i Bugarskoj početkom 2020. a zatim je pokušao da napravi bazu za sebe u Srbiji.
Rundo se u Srbiji pojavio u martu 2020. na videu na kojem daje svoje “misli uz čaj” iz kafića u beogradskoj Knez Mihailovoj ulici.
U julu te godine se pojavio u video zapisu na događaju koji je organizovala srpska nacionalistička organizacija “Junak” u čast ratnim veteranima sa Kosova.
Rundo je u u Srbiji bio osnovao kompaniju “Vill2Rise”, što je ujedno i naziv njegovog krajnje desničarskog modnog brenda, s ciljem da sebi obezbedi privremeno prebivalište u Srbiji.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije odgovorilo na Belingketova pitanja o tome da li je Rundo mogao legalno ući u zemlju, niti je potvrdilo na koliko mu je zabranjen ulazak u zemlju.
Rundo nije odgovorio na Belingketov zahtev za komentarom.
Izvor : Bellingcat
Total
0
Shares
Related Posts