Poraz ekstremne i pobeda umerene desnice na regionalnim izborima u Francuskoj

Photo: Thomas Coex/AFP via Getty Images

Premda su neki analitičari predviđali da bi profašistička partija Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen mogla izaći kao pobednik regionalnih izbora u Francuskoj, partija koja je nasledila Nacionalni front (FN) je poražena u još jednom izbornom srazu sa ostatkom političke scene u ovoj zemlji.

Na izborima koje je karakterisala niska izlaznost (nešto više od 30%), kao najveći pobednik je izašla konzervativna partija Republikanaca (bivši UMP koji je vodio Nikola Sarkozi) umerene desnice na čelu sa Ksavijerom Bertranom.

Potpuni debakl doživela je stranka La République En Marche predsednika Emanuela Makrona koja sasvim sigurno plaća cenu kranje nepopularnih neoliberalnih mera koje su u prethodnom periodu rezultirale socijalnom pobunom građana okupljenih u pokretu Žutih prsluka.

Kako prenosi Al Jazeera, izlazne ankete pokazuju da stranka Marine Le Pen gubi izbore u regiji Provansa-Alpe-Azurna obala gde je bila favorit pre izbora. Izlazne ankete dvaju agencija govore da će Nacionalno okupljanje u ovoj regiji osvojiti oko 45% glasova, dok bi pobednik trebalo da bude široka koalicija ideološki suprotstavljenih partija okupljenih u “republikanski front” sa oko 55% glasova. Ova raznolika koalicija sklopljena je nakon prvog kruga izbora u kojoj je Nacionalno okupljanje odnelo pobedu malom razlikom glasova kako bi onemogućila pobedu ekstremne desnice u ovoj regiji. Ove ankete predviđaju da će Konzervativci odneti pobedu nad ekstremnom desnicom i u regionu Hauts-de-France na severu zemlje, gde se takođe predviđao dobar rezultat za Nacionalno okupljanje.

Izbori su potvrdili dugogodišnju tendenciju pomeranja francuske političke scene u desno. Neoliberalne politike koje su sprovođene u prethodnim godinama, pa i decenijama, pokazuju se krajnje nepopularnim. Međutim, uprkos postojanju veoma snažnog uličnog pokreta koji iskazuje antikapitalističke stavove, na osnovu predočenih rezultata je lako zaključiti da politička artikulacija progresivne alternative neoliberalizmu još uvek izostaje na tlu Evrope. U ovome treba tražiti uzroke visokih izbornih rezultata ekstremne desnice koja jedina nudi prividno antisistemski odgovor na socio-ekonomske protivrečnosti. Stoga sadašnjih 45% za Nacionalno okupljanje u perspektivi može rasti.

Total
0
Shares
Related Posts