Profit ispred ljudskih života

U samo nekoliko dana radništvo Sjedinjenih Država je u dva odvojena slučaja ugradilo svoje živote u akumulaciju kapitala. Kao kakvom paganskom božanstvu, monopolisti su prineli žrtve Kapitalu bojeći se da će obzirom prema životima ljudskih bića razjariti božanstvo koje im se može osvetiti nižom profitnom stopom. Da sve u potpunosti liči na period ljudske istorije koji znamo kao robovlasništvo pobrinula se viša sila – odnosno tornado koji je pogodio savezne države Kentaki, Ilinoj i Misuri na isteku prethodne nedelje.

Prvo je šokirala vest da je u magacinu Amazona u Edvardsilu, malom gradu i Ilinoju, u udaru tornada poginulo najmanje 6 radnika ove kompanije. Prema do sada dostupnim informacijama, iz ruševina objekta koji se prostirao na 46 500 metara kvadratnih, do sada je živo izašlo 45 zaposlenika ove kompanije. Udar tornada je svojom silinom otkinuo krov magacina nakon čega se najveći deo objekta srušio. Zvaničnici još uvek ne mogu da daju preciznu informaciju o tome koliko se ljudi vodi kao nestalo.

Skladište Amazona nakon tornada, foto: Reuters

Nakon toga stigla je i vest da se u susednoj saveznoj državi Kentaki desila slična stvar u fabrici sveća Mayfield Consumer Products gde je po do sada potvrđenim informacijama poginulo najmanje 8 od 110 radnika koji su u tom trenutku bili u objektu. Ova fabrika je treći najveći poslodavac u Kentakiju. Kako se navodi u medijskim izveštajima, snažni udari tornada su bili unapred najavljeni u medijima. Radnici ove fabrike su satima molili svoje poslodavce da ih puste da odu sa posla i potraže adekvatno sklonište. Njihove molbe su odbijene uz pretnju otkazom ukoliko napuste radno mesto. Pojedini radnici su bez obzira na ovu pretnju napustili fabrički pogon, dok je njih 110 ostalo u fabričkom krugu. Da stvar bude gora, nekoliko sati pre fatalnog događaja u krugu fabrike su se oglasile sirene za opasnost od nadolazećeg tornada, što nije omelo rukovodstvo fabrike da zaprete otkazom svima koji se usude da napuste radno mesto.

Fabrika u Kentakiju pre i nakon tornada

Vlasnik Amazona Džef Bezos se oglasio na društvenoj mreži tviter postom da mu je „srce slomljeno zbog ovog gubitka“, dodajući da porodice poginulih i lokalna zajednica mogu računati na pomoć njegove kompanije. U trenutku ovog događaja drugi najbogatiji čovek na svetu čije bogatstvo iznosi 202 milijarde dolara, nalazio se u Teksasu kako bi dočekao grupu svemirskih turista koji su se vraćali sa vasionskog putovanja njegovim svemirskim brodom Blue Origin. Dok su radnici u magacinu njegove kompanije koji rade za prosečnu platu od 16 dolara na sat davali svoje živote zbog toga što lanac opskrbe robama ne sme biti prekinut, Bezos je sa svojim „klasićima“ oživljavao sulude snove kapitalista o kolonizaciji svemira. Čini se da se u ovome vrlo precizno oslikava sva nepravda i trulež globalnog socio-ekonomskog sistema u kojem živimo, te potpuna odvojenost vladajuće klase od paklenog realiteta u kom žive njima podređeni.

 

 

 

 

 

Total
3
Shares
Related Posts