Protesti u Poljskoj protiv antimigrantske politike vlade

17.10.2021 Warszawa . Demonstracja ” Stop torturom na granicy ” w zwiazku z sytuacja migrantow na granicy polsko – bialoruskiej . Fot. Slawomir Kaminski / Agencja Wyborcza.pl

Foto: Notes from Poland

Hiljade ljudi u Varšavi i Krakovu demonstriralo je u nedelju protiv antimigrantske politike poljske vlade. Manje demonstracije su održane i u drugim gradovima širom Poljske.

Okupljeni su istakli parole „Niko nije ilegalan“ i „Stop torturi na granici“ kako bi izrazili protivljenje strategiji „izgurivanja“ (pushback) migranata koje Poljska provodi na granici sa Belorusijom.

Nezadovoljstvo Poljaka politikom vlade prema migrantima kulminiralo je nakon što je u četvrtak 14.10. u parlamentu izglasan zakon kojim se omogućava izgradnja ograde na granici sa Belorusijom. U međuvremenu je u blizini granice pronađeno telo dvadesetčetvorogodišnjeg migranta. Od početka migrantske krize na granici između Poljske i Belorusije u avgustu ove godine preminulo je šest ljudi.

Foto: CMR Warsaw/twitter

Foto: Dominika Pszczółkowska/twitter

Ograda će biti izgrađena po uzoru na onu na grčko-turskoj granici. Prema rečima vice premijera i koordinatora službi bezbednosti Jaroslava Kačinjskog, „iskustvo Grčke pokazuje da je ovo jedino efektivno rešenje“. Procenjuje se da će troškovi izgradnje ograde na granici iznositi oko 350 miliona eura.

Na migrantskoj krizi na granici EU i Belorusije još jednom su oslikane sve savremene geopolitičke dubioze, ali i licemerje zajednice evropskih država koja se nominalno zalaže za poštovanje ljudskih prava i slobodno kretanje ljudi.

Poput Erdogana i Turske godinama ranije, Lukašenko i Belorusija migrante sa Bliskog istoka i Srednje Azije koristi kao sredstvo političkog pritiska na Evropsku uniju koja godinama aktivno radi na podrivanju njegovog režima, što sankcijama, što otvorenom podrškom tamošnjoj opoziciji. Premda se u obračunu s Lukašenkom EU koristi narativom o kršenju ljudskih prava i nedostatkom demokratije u Belorusiji, taj se narativ ispostavlja kao puko licemerje svaki put kada se EU suoči sa izbeglicama i migrantima na svojim granicama.

Foto: Dominika Pszczółkowska/twitter

Foto: CMR Warsaw/twitter

Izlišno je spominjati da je sama Evropska unija aktivno učestvovala u kreiranju ovog problema svojom podrškom imperijalnim ratovima Sjedinjenih Država u Iraku i Avganistanu, te aktivnim učešćem u obaranju režima u Libiji i kreiranju rata u Siriji koji su bili okidači migranstke krize. Suočena sa posledicama ovakve politike, EU je posle početnog prijema migranata u skladu sa potrebama vlastitog tržišta rada, gotovo u potpunosti zatvorila svoje granice za ove ljude koji već godinama obitavaju u stravičnim uslovima u zemljama sa kojima se EU graniči.

Premda se centralne zemlje EU često konfrontiraju sa autoritarnim desničarskim režimima u Poljskoj i Mađarskoj na „ljudsko-pravaškim“ temama, na pitanjima politike prema migrantima oni deluju u simbiozi.

Total
26
Shares
Related Posts
Read More

RAZMERE SRPSKOG FAŠIZMA

Piše: Miloš Perović Prilikom svake javne manifestacije fašizma u našoj zemlji može se svedočiti konsternaciji liberalnijih medija i…