Sigurno koračanje Turske unazad

U ponoć 01. Jula, stupila je na snagu odluka turskog predsednika Redžepa Taipa Erdogana kojom Turska napušta Istambulsku konvenciju. Sporazum koji su do 2014. ratifikovale 34 evropske države i koji se bavi sprečavanjem nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Kada je objavio svoju odluku pre četiri meseca, građanke i građani širom Turske su izašli na ulice svojih gradova i glasno rekli ne ovoj odluci.

Dokument potpisan od strane tolikog broja evropskih zemalja, jeste pravno obavezujući i predstavlja sveobuhvatni mehanizam za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Obrazloženje Vlade Turske je da Istanbulska konvencija „potkopava porodične vrednosti“ i „ima tendenciju da predstavi homoseksualnost kao nešto normalno.“

Aktivisti „Amnesty Internationala“ tvrde da se u pogledu prava žena Turska ovim vraća minimum deset godina unazad. Broj ubistava žena u Turskoj se na godišnjem nivou meri u stotinama. Podaci Udruženja za zaštitu ženskih prava „Stavimo tačku na ubistvo žena“ govore o 300 slučajeva 2020. godine i uz to još 171 slučaj pod nerazjašnjenim okolnostima.

Erdogan je, sa druge strane, objavio novi Nacionalni akcioni plan za borbu protiv nasilja nad ženama. Prema njegovim rečima borba Turske protiv ovog vida nasilja nije počela, a neće se ni završiti ovom konvencijom. Takođe navodi da će prvi cilj ovog plana biti revidiranje zakonskih okvira za efikasnu realizaciju ovog plana.

Turska je bila prva država koja je ratifikovala Istanbulsku konvenciju 2012. godine jednoglasnim glasanjem u parlamentu, a glavna podrška je bila asocijacija Kadem (Women and Democracy Association) čija je podpredsenica u to doba bila ćerka sadašnjeg predsednika Turske – Redžepa Taipa Erdogana.

Na mapi iznad se nalazi detaljan prikaz stava evropskih zemalja prema Istanbulskoj konvenciji. Zelen bojom su prikazane države koje su i potpisale i ratifikovale ovaj dokument. Zemlje označene žutom su samo potpisale, crvena boja predstavlja zemlju koja nije potpisala, a ljubičasta onu koja je potpisala, ratifikovala, pa se povukla.

 

Total
0
Shares
Related Posts