Uhapšen Hristos Papas, zamenik lidera grupe “Zlatna zora”

golden-dawn-greece

FOTO: Yannis Kolesidis/AP

Odbegli zamenik lidera grčke neo-nacističke partije “Zlatna zora”, šezdesetogodišnji Hristos Papas, uhapšen je u Atini unakon više meseci u bekstvu, javili su grčki mediji. Papas je bio u bekstvu od oktobra prošle godine kada je zajedno sa 68 članova svoje partije osuđen zbog organizovanog kriminala, ubistva, napada i ilegalnog posedovanja oružja u suđenju koje je počelo 2015. godine.

Papas je dobio kaznu zatvora u trajanju od 13 godina, ali je nestao dan posle izricanja presude i spekulisalo se da je napustio državu dok u četvrtak nije pronađen u stanu u centralnom atinskom distriktu Zograf. Po izveštajima grčke policije, Papas nije izlazio iz tog stana od dana kad je osuđen na zatvorsku kaznu, a sa njim je takođe uhapšena i 52-godišnja žena ukrajinskog porekla koja će biti optužena za pomaganje kriminalnom licu.

Papas, bivši vlasnik salona nameštaja i bivši član grčkog parlamenta, je fašista koji je čak uhvaćen na kameri kako uči svoju decu nacističkim pozdravima.

Papas se smatra za glavnog ideologa i de facto brojem dva “Zlatne zore” i bio je poslednji iz kadra partije koji je bio u begu od hapšenja Janisa Lagosa, člana evropskog parlamenta, u Briselu u aprilu ove godine.

Hristos Papas posle privođenja 2013. FOTO: Angelos Corcinis/AFP/Getty Images

Papas je izbegao hapšenje 2013. godine kada je, zajedno sa ostalim višim članovima partije, bio ispitan povodom ubistva antifašističkog repera Pavlosa Fisasa (poznatijeg kao Killah P – “Killer of the Past”), zločina koji je, ispostaviće se, dovesti do kraha “Zlatne zore”. Tada je, tokom istrage, grčka policija našla zastave sa svastikama, dve vojne kacige iz perioda nacističke nemačke i flaše sa printovima slika Benita Musolinija.

Sud je presudio da je, otvoreno ksenofobična i antisemistička grupa, “Zlatna zora” podsticala prebijanje migranata i političkih neistomišljenika, a članovi te partije su često viđeni kako nose hladno oružje u javnosti. Zločini za koje je partija osuđena su takođe bili i ubistvo pakistanskog migranta 2013. godine, kao i nanošenje teških povreda egipatskim ribolovcima 2012. i grupe pripadnika sindikalnog komunističkog pokreta 2013. godine.

Osnivač i dugogodišnji lider organizacije, Nikos Mihaloliakos, je takođe osuđen na preko 13 godina zatvora.

“Zlatna zora” je u  parlamentarnim izborima 2012. godine osvojila 18 mesta u grčkom parlamentu tokom decenijske ekonomske krize u kojoj se našla Grčka. Vrhunac svoje popularnosti je dostigla 2013. godine kada je imala oko 10% podrške u narodu što ju je činilo trećom najpopularnijom partijom u Grčkoj, ali je ubrzo postala ozloglašena zbog svoje ekstremno desničarske politike.

U poslednjim parlamentarnim izborima 2019. godine, partija nije uspela da osvoji mesto u grčkom parlamentu.

Total
0
Shares
Related Posts