Vikend obeležen antifašističkom borbom

Foto: fb/autonome antifa w

Od Bugarske, preko Centralne Evrope, sve do Kanade, vikend za nama obeležen je borbom protiv raznorodnih desničarskih okupljanja širom sveta.

Bugarska

Antifašisti iz Bugarske održali su protest u centru Sofije u subotu 12. februara protiv zvanično zabranjenog “Lukovmarša” (marša za Lukova) – povorke u čast generalu Hristu Lukovu, vođi fašističke organizacija Savez bugarskih nacionalnih legija, poznatom po antisemitskim i pronacističkim stavovima. Lukov je pre Drugog svetskog rata bio ministar odbrane, kada je razvio bliske odnose sa  Trećim rajhom. Ubili su ga komunisti februara 1943. godine u zasedi ispred njegovog stana.

Uprkos zakonskoj zabrani Lukovmarša, ni vlasti ni policija se ne protive aktivno njegovom održavanju i u stvarnosti nastavljaju da tolerišu ovakve akcije i da zatvaraju oči pred istorijskim činjenicama. Poznato je da BNS sarađuje sa nacionalističkom partijom IMRO-BNM (Bugarski nacionalni pokret) i neonacističkom organizacijom Krv i čast.

Ovaj marš svake godine organizuje krajnje desničarska organizacija Bugarska nacionalna unija. U povorci stotine sledbenika u tamnim odelima prolazi kroz centar Sofije i noseći zastave i baklje uzvikuju nacionalističke slogane. Marš je postao zaštitni znak krajnje desničarskih i neonacističkih pokreta u Bugarskoj. U ovim marševima učestvuju domaće i strane neonaci grupe.

Foto: fb/Antifa Bulgaria-Антифа България

Budimpešta

I ove godine neonacisti, antisemite i istorijski revizionisti iz cele Evrope su se okupili u Budimpešti da održe Dan časti, uprkos zakonskoj zabrani. 

Miting služi fašistima da sebe zamisle kao žrtve komunizma i od fašističkih vojnih snaga naprave heroje. Antisemitizam se otvoreno iskazuje u održanim govorima i skandiranju, nose se simboli SS-a. Miting takođe služi kao godišnji sastanak umrežavanja fašista širom Evrope.

Od 1997. godine miting za Dan časti se održava u centru grada u znak sećanja na vojnu silu i mađarske vojnike koji su bezuspešno pokušali da probiju obruč Crvene armije oko Budimpešte u februaru 1945. godine. Dva dana kasnije, Crvena armija je oslobodila grad.

Izbijanje iz Budimskog zamka bio je krvavi i herojski trenutak Drugog svetskog rata, smatraju ekstremni desničari koji se na godišnjem nivou okupljaju u Budimpešti. 

Tokom prethodnih godina, događaju su prisustvovale mnoge neonacističke grupe, uključujući Blood and Honour osnovanu u Velikoj Britaniji, iz Mađarske i Srbije, Nordijski pokret otpora, neonacistički pokret Skins4Skins i nemački Die Rechte.

Pre tri godine, nakon što su prisustvovali predstavnici Krvi i časti iz Srbije, BIRN je izvestio da ova organizacija postoji u Srbiji više od 20 godina i da se sada proširila i na Republiku Srpsku.

Nekoliko zemalja je zabranilo Krv i čast, navodeći kao razlog pretnju terorizma. Među njima su Nemačka, Španija i Rusija. U Kanadi je označena kao teroristička grupa.

Fašističko okupljanje u Budimpešti je uvek praćeno antifašističkim kontraprotestom, sa različitim brojem učeniska. U 2020. broj demonstranata je premašio broj okupljenih, uz međunarodnu podršku.

Foto: fb/AntifaInfo Budapest

Drezden

Drezden je obeležio 77 godina od kada je do 25.000 ljudi izgubilo živote u bombardovanju tokom Drugog svetskog rata. U međuvremenu, u centru grada, stotine neonacista okupilo se uz zvuke Vagnera kako bi odali počast umrlima tokom rata. 

Visoki zvaničnici i predstavnici Nemačke komisije za ratne grobnice okupili su se u nedelju da odaju počast žrtvama savezničkog bombardovanja grada Drezdena. Bombardovanje, koje se dogodilo 13. i 14. februara 1945. godine, rezultiralo je smrću do 25.000 ljudi. Gradonačelnik Drezdena Dirk Hilbert i predstavnici države Saksonije, setili su se mrtvih u tradicionalnoj ceremoniji na groblju koje se nalazi na severoistoku užeg gradskog jezgra.

Neposredno iznad reke i na manje od 3 kilometra od komemoracije, oko 750 neonacista okupilo se 13. februara ujutru, držeći transparente u znak „sećanja na poginule u ratu u Drezdenu“.Učesnici povorke krenuli su u šetnju centrom grada uz muziku Riharda Vagnera. Kako je već poznato, Vagner je bio Hitlerom omiljeni kompozitor.

U palati Cvinger, stotine kontrademonstranata glasno se usprotivilo neonacističkoj komemoraciji, praćeno povicima „Nacisti napolje“.

Desničarski ekstremisti su iskoristili priliku da optuže saveznike za ratne zločine nad Nemcima. Saveznici su na Drezden bacili oko 250 zapaljivih bombi, 3.000 bombi za rušenje i 400.000 zapaljivih bombi i tako uništili barokni grad od 630.000 stanovnika. U roku od 23 minuta grad je bio prekriven tepihom bombi. Istorijski centar izgoreo do temelja. Drugi talas britanskih bombardera i američki napad sledećeg dana sa više od 300 bombi sravnili su velike delove grada. Poginulo je oko 25.000 ljudi.

Na desničarskoj sceni, godišnjica bombardovanja Drezdena se godinama koristi u propagandne svrhe. Izrazi kao što je „holokaust bombardovanjem“ predstavljaju Nemce kao žrtve dok prikrivaju ratnu krivicu zemlje.

Kontrademonstranti u Drezdenu. Foto: Sebastian Kahnert/dpa

Antivakserski protesti su se desili u Švajcarskoj, Francuskoj i Kanadi.

“Konvoj slobode” je serija protesta i blokada, koja su počela u Kanadi protiv obavezne vakcinacije na COVID-19, ali je pretvoren u pokret protiv svih ograničenja koja se tiču pandemije. 

Istim modelom su organizovani protesti u Parizu i Hagu. Nema podataka ko tačno stoji iza ovog pokreta. Pripadnici pokreta se organizuju putem socijalnih medija.

Cirih 

Stotine antivaksera marširalo je u subotu, 12. februara, kroz Cirih u znak protesta mera suzbijanja virusa Covid-19, dok se nekoliko hiljada antifašista okupilo protiv demonstranata. 

Svi zajedno su marširali kroz grad u raznim pravcima, ometajući saobraćaj i sukobljavajući se sa policijom. Policija je u manjim obračunima koristila suzavac, biber sprej i gumene metke kako bi sprečila fizički obračun sukobljenih strana.

Uz antivaksere po običaju idu desničarske i pronacistički orijentisane grupacije, pa su tako pripadnici neonacističke organizacije iz Švajcarske, Junge Tat, učestvovali u demonstracijama i izazivale haos. Junge Tat je mladalački izdanak Fronta nacionalne akcije. Omladina Junge Tat vođena je vrednostima organizacija Krv i čast i Combat 18.

Antifašisti su jasno stavili na znanje: Cirih ostaje slobodan od nacista! 

Kanada, Francuska, Belgija

U subotu je širom Francuske izbrojano 32.000 učesnika protesta, ali mnogi nisu uspeli da dođu do cilja, jer su im put preprečile jake policijske snage. Na Jelisejskim poljima u Parizu bačen je suzavac, a bilo je i oštećenih automobila. Uhapšeno je pedesetak ljudi. Mnogi od učesnika pariskih protesta su se uputili dalje, ka Briselu.

Simbol protesta su nacionalne zastave. Belgijske vlasti su zabranile ovaj skup, isto kao što je to u subotu učinila i francuska policija.

Demonstranti su inspirisani potezom kamiondžija koji su u Kanadi blokirali prekogranični saobraćaj sa SAD-om i reaguju zbog regulativa za suzbijanje širenja COVID-a 19, ali i brzog rasta cena energenata.

Glavni granični prelaz između SAD i Kanade ponovo je otvoren u nedelju uveče, skoro nedelju dana nakon što je bio blokiran, što je navelo policiju da uguši demonstracije nizom hapšenja.

Foto: Reuters

Ipak, prema navodima portala Antihate.ca iz Kanade, ovi protesti ne idu u korist kamiondžijama, već je Konvoj slobode prevozno sredstvo krajnje desnice. Ako se pogledaju organizatori i parole, jasna je promocija islamofobije, antisemitizma, rasizma i podsticanje na nasilje.

“Konvoj slobode, finansiran od strane javnosti i donacija, koji se navodno bori protiv obaveze da se kamiondžije vakcinišu, prikupio je preko 6 miliona dolara. Njegova dva GoFundMe organizatora su od ranije poznate ličnosti u kanadskim krajnje desničarskim krugovima. Njen najglasniji promoter, Pat King, je rasista koji je pokušao da podstakne svoju publiku na nasilje više puta nego što možete da izbrojite”, piše na portalu Canadian Anti-Hate Network-a.

Neki pristalice konvoja, poput mreže Diagolon, čak kažu da žele da ovo bude kanadski 6. januar, misleći na pokušaj pobune u Vašingtonu, koji je doveo do višestrukih smrtnih slučajeva i široko rasprostranjenih hapšenja. Dijagolon je akcelekcionistički pokret, što znači da veruju da je revolucija neizbežna i neophodna za kolaps trenutnog sistema. Mnogi njeni članovi su neonacisti.

Od početka pandemije, zavere o COVID-u povezivale su različite marginalne i krajnje desničarske elemente. Bliske veze između Narodne partije Kanade, mladih belih supremacista Canada First i mreže Diagolon su jedan primer. Konvoj slobode je drugi.

Pripadnici takozvanog “Konvoja slobode” će pokušati danas, u ponedeljak 14. februara da blokiraju Brisel, nakon sličnih protesta koji su proteklog vikenda održani u Parizu i Hagu.

Total
1
Shares
Related Posts