Vlada Indije pod pritiskom poljoprivrednika povlači tri sporna zakona o poljoprivredi

Organizovana borba zemljoradnika u Indiji je naterala nacionalističku i desničarsku vladu Premijera Narendru Modija na povlačenje zakona koji su favorizovali sklapanje ugovora sa velikim koorporacijama poput Pepsija, Koka-Kole, itd.

“Danas sam ovde da saopštim vama, odnosno celoj zemlji, da smo odlučili da povučemo sva tri zakona o poljoprivredi,” izjavio je Premijer Indije Modi u obraćanju naciji ovog petka, kako prenosi Al Džazira.

Borba seljaka i njihovih saveznika protiv poljoprivrednih reformi traje duže od godinu dana, a za to vreme je broj učesnika porastao na 250 miliona ljudi. Krajem prošle godine poljoprivrednici u protestu podigli su na rubu Nju Delhija šatore za smeštaj, uključujući i privremeno svetilište, biblioteku i nekoliko privremenih objekata medicinske namene i poručili su vladi Indije da se neće povući dok njihovi zahtevi ne budu uvaženi.

Podsećamo da je vlada Indije 5. juna 2020. godine, usred širenja pandemije COVID-19 na brzinu donela tri uredbe koje se odnose na sektor poljoprivrede. Uredbe su usvojene kao zakon već u septembru. Izostala je parlamentarna rasprava i dijalog sa predstavnicima poljoprivrednika o zakonima i njihovim mogućim posledicama na život poljoprivrednika. Vladino objašenjenje za nedemokratski donešene zakone bilo je da će oni rešiti krizu indijske poljoprivrede liberalizacijom poljoprivrednog tržišta.

U najvećoj svetskoj demokratiji se gotovo 60% stanovništva bavi poljoprivredom ili aktivnostima povezanim sa tim sektorom. Od seljaka koji poseduju zemlju 80% su mali vlasnici koji u proseku obrađuju površine manje od jednog hektara.

Zakoni koje je donela Modijeva vlada su problematični i oštećuju male poljoprivrednike pre svega zbog toga što promovišu ugovornu poljoprivredu, objasnio je u intervjuu Madureš Kumar, koordinator Nacionalnog saveza narodnih pokreta Indije. Intervju sa Kumarom možete pročitati na portalu Mašina.

Pored tendencioznog sklapanja ugovora sa velikim koorporacijama, sporni zakoni ubrzavaju demontažu postojeće strukturne podrške poljoprivrednicima u vidu subvencionisanih cena otkupa (Minimum Support Price), dok rast prisustva korporacija i drugih tržišnih igrača u poljoprivrednom sektoru dalje obaraju cene.

Rakeš Tikait iz Unije indijskih seljaka izjavio je da „borba poljoprivrednika neće biti odmah prekinuta“.

„Sačekaćemo dan kada će poljoprivredni zakoni biti ukinuti u Skupštini. Vlada bi trebalo da razgovara i o drugim pitanjima poljoprivrednika“, prenosi Al džazira izjavu Tikaita.

Modi je pretrpeo politički poraz od strane poljoprivrednika i za vreme svoje prethodne vlade, između 2014. i 2019. godine, kada pokušao da promeni zakon o otkupu zemlje kako bi kompanijama olakšao sticanje poljoprivrednog zemljišta. Ovo je izazvalo ogromnu mobilizaciju poljoprivrednika između 2017. i 2019. godine.

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Rasizam je ponovo ubio

Smrt četrdesetšestogodišnjeg Stanislava Tomaša, Roma iz Češke, posledica je sistemskog rasizma i policijske brutalnost, upozorava organizacija Opre Roma…