Vrhovni Sud SAD odobrio sporan teksaški zakon o abortusu

Vrhovni Sud Sjedinjenih Američkih Država, najviši organ sudske vlasti ove zemlje, odobrio je sporni zakon savezne države Teksas koji ograničava mogućnost pobačaja nakon šeste nedelje trudnoće. Ovo predstavlja presedan, jer je odobren jedan od najstrožijih zakona koji se tiču prava žena na pobačaj u zemlji, a i šire.

Zvanična presuda vrhovnog suda nalaže da zakon ostaje na snazi, ali da pružaoci ovih usluga, ne žene,  mogu da traže pravdu na federalnom nivou. Ovaj zakon, poznatiji kao SB 8, zabranjuje pobačaj nakon šeste nedelje trudnoće, kada većina žena ni ne zna da je u drugom stanju. A definitivno najmračnija tačka ovog zakona nalaže da silovanje nije izuzetak, te da žena nema nikakvo pravo na abortus u okviru savezne države Teksas.

Državna Tužiteljka savezne države Masečusets, Maura Hejli, svedoči o ogromnom prilivu građanki iz najjužnije američke države koje traže usluge abortusa. Ona je, sa timom od 24 advokata, podnela izveštaj u kome upozoravaju o mogućem uticaju koji ovaj zakon može da ima na ostale države, te da se ova praksa može preliti na države u tom regionu. To se već dogodilo sa zakonima koji su se ticali nošenja oružija na primer.

Većina komentara i osvrta na ovaj slučaj se poziva na slučaj Rou protiv Vejda, koji je bio prekretnica u borbi za prava žena u Sjedinjenim Američkim Državama. Pre pedeset godina, Džejn Rou (Ime je izmišljeno tada sa ciljem zaštite identiteta, pravo ime je Nroma MekKorvi), podnela je tužbu protiv Okružnog Tužioca grada Dalasa, Henrija Vejda. Savezna Država Teksas je tada potpuno zabranjivala pobačaj, osim u koliko nije ugroženo zravlje majke. Slučaj je direkno prebačen na Vrhovni Sud uz ogromnu pažnju javnosti, a presuda u korist Džejn Rou se pozivala na 14. Amandman Ustava Sjedinjenih Američkih Država i pravo na privatnost. Ova pobeda je označila prekretnicu u borbi za prava žena, te su zakoni koji su se ticali abortusa postajali sve manje strožiji.

Sve do 10. Decembra 2021. godine i zakona u državi odakle je sve počelo. Događaji koji su se odigrali na pravnoj sceni najstarije svetske demokratije postaju zabrinjavajući. Na proleće 2022. na dnevni red dolazi zakon savezne države Misisipi, koji se takođe tiče prava na abortus. Ako talas konzervativnih zakona nije dovoljan povod aktuelnoj administraciji za nešto aktivnije delovanje, trebalo bi da se zabrinu za izbore koji stižu sredinom ove decenije.

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Zabrana abortusa u Teksasu

Početkom septembra je u Saveznoj Državi Teksas, stupio na snagu zakon o zabrani abortusa posle šeste nedelje trudnoće.…
Read More

Godišnjica genocida u Srebrenici

Foto: Al Jazeera U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, danas, 11. jula, obeležena je 26. godišnjica srebreničkog genocida.…