Zemlje bogate naftom lobiraju za put u katastrofu

Svega desetak dana pre Cop26, međunarodnih pregovora o klimatskim promenama koji se održavaju u Glazgovu, nova curenja dokumenata pokazuju da su proizvođači fosilnih goriva, uključujući Australiju, Saudijsku Arabiju, Iran i Japan, lobirali u Međuvladinom poverenstvu za klimatske promene (IPCC) kako bi pokušali ukloniti preporuke koje bi svet trebale postupno voditi prema ukidanju fosilnih goriva.

Podatke iz dokumenata koji su procurili predstavio je istraživački tim Grinpisa (Greenpeace). Procurilo je više od 32 hiljade komentara vlada, korporacija, akademika i drugih, na nacrt izveštaja radne grupe III IPCC -a, koja razmatra mere za zaštitu Zemlje od globalnog zagrevanja i klimatske katastrofe.

Podsetimo, u nedavnom UN-ovom klimatskom izveštaju su naučnici upozorili, kako će prosečna globalna temperatura značajno narasti u idućih dvadeset godina, a širom planete predstoje nam esktremne vrućine i požari, intenzivne padavine i poplave. U izveštaju se poručuje kako je iduća decenija ključna za drastičnu promenu politike ako želimo osigurati budućnost ljudskog života na Zemlji.

Kako izveštava Guardian, dokumenti koji su procurili pokazuju da je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), čiji su članovi Irak, Kuvajt, Libija, Nigerija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Venezuela, takođe podržala slabljenje preporuka izveštaja o fosilnim gorivima.

Navodi se i kako su veliki proizvođači mesa i mlečnih proizvoda, poput Brazila i Argentine, pokušali promeniti preporuke o klimatskim prednostima biljne ishrane.

Na Cop26, koji počinje krajem ovog meseca, dolaze predstavnici većine svetskih zemalja koji će pokušati dogovoriti nove mere za rešavanje klimatske krize. Neke od prethodnih UN-ovih koneferencija o klimi sponzorisale su kompanije koje proizvode fosilna goriva, pa postoji skepsa prema dogovorima koji će se postići ove godine u Glazgovu. Aktivisti i aktivistkinje traže hitno sprovođenje mera kojima bi se izbegla najozbiljnija i nepovratna šteta za planetu Zemlju, odnosno – za celokupan živi svet.

Total
12
Shares
Related Posts